De aflossingsvrije hypotheek is vooral te herkennen aan het feit dat er gedurende de looptijd van de hypotheek niets wordt afgelost. Maatwerk-Hypotheek geeft u alle informatie over de aflossingsvrije hypotheek.
Aflossingsvrije hypotheek: wat is het precies?
Een aflossingsvrije hypotheek is een hypothecaire lening waarbij er gedurende de looptijd van de hypotheek niet wordt afgelost. Dit betekent dat u uitsluitend rente betaalt voor de hypotheek. Dit betekent dat er maximaal wordt geprofiteerd van de hypotheekrenteaftrek. Uw maandlast bestaat uitsluitend uit hypotheekrente, waardoor de maandlast laag ligt. Daarnaast blijft deze maandlast gelijk voor de gehele rentevaste periode. Uiteindelijk dient de aflossingsvrije hypotheek uiteraard wel te worden afgelost. Dit gebeurt veelal wanneer de woning verkocht wordt. Verkoopt u de woning niet en loopt de aflossingsvrije hypotheek af? Dan is het noodzakelijk om een nieuwe hypotheek af te sluiten waarmee de aflossingsvrije hypotheek kan worden afgelost, óf u heeft dit bedrag gedurende de looptijd zelf bij elkaar gespaard.
Start mijn eigen berekening
Bent u ook benieuwd wat u maximaal zou kunnen lenen om een woning te kopen? Of wilt u weten of het oversluiten van uw huidige hypotheek ook voor u interessant is. Klik dan op de onderstaande knop “Start mijn eigen berekening” en geef in het hoofdmenu aan wat voor berekening (starter, verhuizer, oversluiten, hypotheek o.b.v. huidige huurlasten of een hypotheek op maat gemaakt voor uw situatie) u wenst te ontvangen.
Behalve de berekening die u dan direct ontvangt, krijgt u van ons ook nog een E-book meegestuurd wat u allemaal dient te verzamelen om een hypotheek te kunnen afsluiten.
De aflossingsvrije hypotheek brengt risico’s met zich mee
De aflossingsvrije hypotheek dient te worden afgelost aan het einde van de looptijd van de hypothecaire lening of wanneer u de woning verkoopt. Het is belangrijk om te weten dat de aflossingsvrije hypotheek risico’s met zich meebrengt. Wilt u in de woning blijven wonen? Dan is de kans groot dat de aflossingsvrije hypotheek afloopt – en dus afgelost moet worden – wanneer u al met pensioen bent. Veel mensen sparen niet voor de aflossing, waardoor er een nieuwe hypotheek moet worden afgesloten voor de woning. Is uw inkomen gedaald door uw pensionering? Dan kunt u minder hypotheek krijgen, waardoor het risico bestaat dat u onvoldoende kunt lenen om in de woning te kunnen blijven wonen. In dit geval moet de woning worden verkocht. In veel gevallen resulteert dit in een restschuld. Maatwerk-hypotheek kan u uiteraard adviseren.
Aflossingsvrije hypotheek voordelen
De aflossingsvrije hypotheek is, zeker in het verleden, bijzonder populair geweest. Er zijn dan ook veel mensen die een aflossingsvrije hypotheek hebben. Deze hypotheekvorm brengt diverse voordelen met zich mee, waaronder:
- Maximaal profiteren van de hypotheekrenteaftrek
- De laagste maandlasten (u betaalt immers uitsluitend rente en geen aflossing)
- U zit niet vast een spaarpolissen of een geblokkeerde spaarrekening
Aflossingsvrije hypotheek nadelen
De aflossingsvrije hypotheek is de laatste jaren flink in opspraak geweest door de hoge risico’s. Hierdoor worden er in principe sinds 2013 geen aflossingsvrije hypotheken meer verstrekt. Dit heeft alles te maken met de nadelen van de aflossingsvrije hypotheek:
- De maandlasten worden niet lager gedurende de looptijd
- Uw hypotheekschuld blijft gedurende de looptijd even hoog
- De hypotheekschuld wordt hoger dan de woningwaarde als de woningwaarde daalt
De aflossingsvrije hypotheek is afgeschaft sinds 1 januari 2013
Veel mensen die in het verleden een aflossingsvrije hypotheek hebben afgesloten en niets zelf hebben gespaard voor de aflossing komen aan het einde van de looptijd in de financiële problemen. Voor een deel van deze personen betekent dit dat de woning gedwongen verkocht moet worden om de aflossingsvrije hypotheek af te lossen. Dit enorme risico heeft ervoor gezorgd dat de aflossingsvrije hypotheek is afgeschaft per 1 januari 2013. U kunt dus geen nieuwe aflossingsvrije hypotheek meer afsluiten. Dit betekent echter niet dat de aflossingsvrije hypotheek niet meer bestaat. Er zijn nog veel mensen in Nederland die de hypotheek hebben afgesloten vóór 2013 en nog altijd deze hypotheekvorm hebben. Deze mensen mogen hun aflossingsvrije hypothecaire lening meenemen wanneer zij naar een andere hypotheekverstrekker willen overstappen. Uiteraard mogen zij de hypotheek ook oversluiten en voor een andere hypotheekvorm kiezen.
De aflossingsvrije hypotheek meenemen bij een overstap
Heeft u een aflossingsvrije hypothecaire lening en wilt u overstappen naar een andere hypotheekverstrekker zonder dat u verhuist? Dan is dit goed mogelijk. In dit geval kunt u uw hypotheek gewoon met behoud van de oude regels door een andere hypotheekverstrekker laten overnemen. Dit betekent vanzelfsprekend dat u blijft profiteren van de maximale hypotheekrenteaftrek, maar ook dat u te maken blijft houden met de grote risico’s van deze hypotheekvorm. Maatwerk-Hypotheek adviseert u graag en helpt u om de risico’s zo veel mogelijk te beperken.
De aflossingsvrije hypotheek meenemen bij een verhuizing
Het wordt lastiger wanneer u de aflossingsvrije hypotheek mee wilt nemen bij een verhuizing. In dit geval is het namelijk noodzakelijk om een nieuwe hypotheek af te sluiten en een nieuwe aflossingsvrije hypotheek afsluiten is niet toegestaan. Wel zijn er nog uitzonderingen. Het is namelijk nog wel toegestaan om een 50 procent aflossingsvrije hypothecaire lening af te sluiten. Wanneer u meer dan 50 procent van de woningprijs nodig heeft om de woning te kunnen financieren, dan kan er met een lineaire of annuïtaire hypotheek worden aangevuld. Daarnaast kunnen banken in bepaalde situaties uitzonderingen maken. Uiteraard kan Maatwerk-Hypotheek u adviseren, zodat u precies weet wat uw mogelijkheden zijn.
Geen hypotheekrenteaftrek meer bij aflossingsvrije hypotheken
Om woningkopers te beschermen zijn de 100 procent aflossingsvrije hypotheken afgeschaft. Het wordt daarmee zo onaantrekkelijk mogelijk gemaakt om te kiezen voor aflossingsvrij en het wordt aantrekkelijker gemaakt om te kiezen voor annuïtair of lineair lenen. Dit betekent dat het recht op hypotheekrenteaftrek bij de aflossingsvrije hypotheekvormen is afgeschaft. Bij lineaire en annuïtaire hypotheken heeft u recht op maximaal 30 jaar hypotheekrenteaftrek. Had u al een aflossingsvrije hypotheek vóór 2013? Dan profiteert u wel nog steeds van de bijbehorende hypotheekrenteaftrek.
Zelf beleggen of sparen is gebruikelijk
Voor mensen die vóór 2013 een aflossingsvrije hypotheek hebben afgesloten is het gebruikelijk om middels beleggen of sparen zelf een bedrag op te bouwen voor de aflossing van de hypotheek. Dit beperkt de risico’s van de aflossingsvrije hypotheek aanzienlijk. Met het opgebouwde bedrag kan de aflossingsvrije hypothecaire lening aan het einde van de looptijd geheel of gedeeltelijk worden afgelost. Kunt u slechts een deel aflossen met dit bedrag? Dan is het vaak makkelijker om voor het overgebleven bedrag een nieuwe hypotheek af te sluiten, waardoor een gedwongen verkoop van de woning kan worden voorkomen.
Persoonlijk advies over de aflossingsvrije hypotheek
Wilt u meer weten over aflossingsvrije hypotheken of heeft u deze hypotheekvorm en wilt u de risico’s beperken? Maatwerk-Hypotheek helpt u graag verder. U bent bij ons van harte welkom voor een persoonlijk advies, ook wanneer u uw hypotheek wilt oversluiten of wilt meenemen. Klik op de onderstaande knop “Gratis inventarisatiegesprek aanvragen” en laat uw gegevens achter zodat wij u kunnen terugbellen of mailen.