De overbruggingshypotheek is vooral aan de korte looptijd te herkennen, vooral omdat deze hypotheekvorm wordt ingezet voor een overbruggingsperiode tussen het aankopen van een nieuwe woning en het verkopen van de oude woning. Maatwerk-Hypotheek geeft u meer informatie over de overbruggingshypotheek.

 

Overbruggingshypotheek: wat is het precies?

De overbruggingshypotheek is een kortlopende hypothecaire lening die bedoeld is voor mensen die een nieuwe woning willen kopen als de oude woning nog niet is verkocht. In Nederland hebben we te maken met een fiscale wetgeving die voor veel voordeel zorgt wanneer mensen de overwaarde van een woning weer in een nieuwe woning stoppen. Wanneer er een nieuwe woning wordt gekocht voordat de oude woning is verkocht, dan blijft de overwaarde van de oude woning als het ware in ‘steken’ en kan het niet in de nieuwe woning worden gestopt. De overbruggingshypotheek is er om dit probleem op te lossen.

 

 

Start mijn eigen berekening

Bent u ook benieuwd wat u maximaal zou kunnen lenen om een woning te kopen?  Of wilt u weten of het oversluiten van uw huidige hypotheek ook voor u interessant is.    Klik dan op de onderstaande knop “Start mijn eigen berekening”  en geef in het hoofdmenu aan wat voor berekening (starter, verhuizer,  oversluiten, hypotheek o.b.v. huidige huurlasten of een hypotheek op maat gemaakt voor uw situatie) u wenst te ontvangen.

Behalve de berekening die u dan direct ontvangt,  krijgt u van ons ook nog een E-book meegestuurd wat u allemaal dient te verzamelen om een hypotheek te kunnen afsluiten.

 

Een kortlopende lening tot aan de overdracht

Een overbruggingshypotheek, ook wel een overbruggingskrediet genoemd, heeft geen jarenlange looptijd zoals dit bij andere hypothecaire leningen wel het geval is. De looptijd beperkt zich tot maximaal 24 maanden. Het is dus belangrijk dat de oude woning binnen deze termijn wordt verkocht. Wanneer de overdracht van deze woning bij de notaris in orde wordt gemaakt dient de overbruggingshypotheek te worden afgelost. Kunt u ook zonder overbruggingshypotheek? Dan is dit altijd de betere keuze. Het is namelijk zo dat u met meerdere kosten te maken krijgt wanneer u een overbruggingshypotheek neemt. Zo ligt de rente van deze lening hoger dan bij reguliere hypothecaire leningen. Daarnaast moet u onder meer afsluitkosten en notariskosten betalen.

 

Overbruggingshypotheek voordelen

In veel situaties is een overbruggingshypotheek een fijne uitkomst. De overbruggingshypotheek biedt diverse voordelen, zoals:

  • Onder bepaalde voorwaarden is de rente fiscaal aftrekbaar
  • U kunt de maandlast beperken met deze lening
  • De overwaarde wordt uit het oude huis vrijgemaakt
  • U kunt een nieuwe woning kopen voordat het oude huis is verkocht

 

Overbruggingshypotheek nadelen

Om dubbele hypotheeklasten te voorkomen kan de overbruggingshypotheek uitkomst bieden, maar deze lening biedt niet alleen maar voordelen. Er zijn ook nadelen te noemen van de overbruggingshypotheek, zoals:

  • De rente ligt een stuk hoger dan bij reguliere hypotheken
  • U dient afsluitkosten en notariskosten te betalen
  • Wanneer de woningverkoop erg lang duurt kunt u worden gedwongen tot verkoop voor een veel lagere woningprijs
  • Er worden hoge eisen gesteld aan het afsluiten van deze lening
  • Bij een sterk tegenvallende woningprijs kunt u de overbruggingshypotheek niet aflossen
  • U kunt deze hypotheek uitsluitend afsluiten bij de hypotheekverstrekker waar u ook de hypotheek afsluit voor uw nieuwe huis

 

Fiscale aftrekbaarheid van de overbruggingshypotheek

U gebruikt de overbruggingshypotheek dus uitsluitend voor het overbruggen van de periode tussen het aankopen van uw nieuwe woning en het verkopen van uw oude woning. U lost de overbruggingshypotheek in één keer af bij de overdracht van uw oude woning bij de notaris. Voor die tijd kunt u de overbruggingshypotheek gebruiken om in uw nieuwe woning te stoppen. Zo vormt de overbruggingshypotheek als het ware een voorschot op de woningoverwaarde uit uw oude woning, welke u op een later moment ontvangt. Wanneer u de overbruggingshypotheek afbetaalt, betaalt u dus eigenlijk alleen de rente. De rente is fiscaal aftrekbaar, waardoor u hier nog voordeel van heeft. Dit betekent dat de overbruggingshypotheek u over het algemeen gezien niet al te veel hoeft te kosten. Uiteraard betaalt u wel een bedrag voor het afsluiten van de overbruggingshypotheek.

 

De hoogte van het leenbedrag van de overbruggingshypotheek

Het is niet zo dat u zelf mag bepalen hoeveel geld u leent middels de overbruggingshypotheek. De hoogte van het leenbedrag is afhankelijk van de overwaarde van uw oude huis. Hier wordt het leenbedrag namelijk op afgestemd. In de meeste gevallen is het mogelijk om de volledige overwaarde middels een overbruggingskrediet te financieren wanneer de woning wel al is verkocht, maar de overdracht heeft nog niet plaatsgevonden. Is de woning nog niet verkocht? Dan kunt u vaak slechts een percentage van de overwaarde lenen middels een overbruggingskrediet.

 

Houd wel rekening met hogere maandlasten

De overbruggingshypotheek zorgt ervoor dat u de overwaarde van uw oude woning alvast in uw nieuwe woning kunt stoppen, zonder dat de oude woning al is verkocht en/of overgedragen. Tot op het moment dat de oude woning is verkocht heeft u dus wel gewoon te maken met extra hypotheeklasten. Het is niet zo dat het overbruggingskrediet deze extra maandlast wegneemt. Het is daarom wel belangrijk om er rekening mee te houden dat de maandlasten omhoog gaan totdat de vorige woning daadwerkelijk is verkocht. Hier heeft u dus eigen spaargeld voor nodig. Wel kunt u profiteren van extra belastingvoordeel. U heeft nog gewoon recht op hypotheekrenteaftrek van de oude hypotheek én de rente van de overbruggingshypotheek is ook fiscaal aftrekbaar.

 

Verplicht af te sluiten bij de hypotheekverstrekker

Een deel van de huizenkopers sluit de hypotheek voor een nieuwe woning af bij de hypotheekverstrekker waar zij de oude hypotheek ook hadden afgesloten. Een ander deel van de huizenkopers kiest ervoor om de nieuwe hypotheek af te sluiten bij een andere hypotheekverstrekker. Voor de overbruggingshypotheek maakt dit geen verschil, want deze dient altijd te worden afgesloten bij de hypotheekverstrekker bij wie u de hypotheek voor de nieuwe woning afsluit. Hier heeft u dus geen vrije keuze in.

 

Alleen een overbruggingshypotheek afsluiten ZONDER nieuwe hypotheek erbij

Het is in sommige situaties mogelijk om alleen een overbruggingshypotheek af te sluiten ZONDER dat u een nieuwe hypotheek daarbij hoeft af te sluiten. Maatwerk-Hypotheek kent namelijk geldverstrekkers die deze mogelijkheid aanbieden en waar zij tevens mee samenwerken.  Dit kan in veel gevallen voor u interessant zijn wanneer u meer dan voldoende overwaarde in uw huidige woning heeft, en u van plan bent om een nieuwe woning te kopen waarbij de overwaarde groter is dan de koopsom van deze nieuwe woning.  Dit is het geval wanneer u uw huidige woning nog niet heeft verkocht en de gelden van de overwaarde nog niet liquide op u bankrekening heeft staan,  maar u wel het geld al nodig heeft voor aankoop van de nieuwe woning.

 

 Een overbruggingshypotheek afsluiten bij een echtscheiding

Wanneer u gaat scheiden en u heeft samen met uw toekomstige ex-partner een koopwoning, dan is het belangrijk dat de woningwaarde in de meeste gevallen precies in twee delen wordt verdeeld. Hierbij kan het een praktische keuze zijn om een overbruggingshypotheek af te sluiten. Dit kan het geval zijn wanneer één van beide partners zijn of haar overwaarde deel in een nieuw huis wil inbrengen. In dit geval zijn hier mogelijkheden toe. Een overbruggingskrediet kan echter niet worden ingezet voor het uitkopen van een (toekomstige) ex-partner.

 

Advies met betrekking tot de overbruggingshypotheek

Maatwerk-Hypotheek biedt u een professioneel advies over bestaande hypotheekvormen en alle bijkomende hypotheekzaken. Wanneer u interesse heeft in een overbruggingshypotheek, dan is het belangrijk dat u zich vooraf goed laat adviseren. U wilt immers zeker zijn dat u de juiste keuzes maakt. Voor een gedegen advies over de overbruggingshypotheek kunt u altijd een afspraak maken bij Maatwerk-Hypotheek. Klik op de onderstaande knop “Gratis inventarisatiegesprek aanvragen”  en laat uw gegevens achter zodat wij u kunnen terugbellen of mailen.

Wij werken o.a. samen met deze geldverstrekkers