De lineaire hypotheek is vooral te herkennen aan de hogere maandlasten bij aanvang van de hypotheek, waarna de maandlasten maandelijks kleiner worden. Maatwerk-Hypotheek geeft u alle informatie over de lineaire hypotheek.

 

Lineaire hypotheek: wat is het precies?

De lineaire hypotheek is de meest simpele hypotheekvorm waarbij u recht heeft op maximaal 30 jaar hypotheekrenteaftrek. De maandlasten zijn elke maand gelijk gedurende de hele looptijd van de hypotheek. De hypotheekschuld wordt in gelijke delen afbetaald. Wanneer u een looptijd van 30 jaar heeft gekozen, dus een looptijd van 360 maanden, dan wordt de hypotheekschuld in 360 gelijke porties gesneden. Dat is het bedrag dat u maandelijks aflost. Hier komt nog een rentedeel bij. Het rentedeel wordt gedurende de looptijd steeds kleiner, omdat het schuldbedrag waarover u rente betaalt elke maand kleiner wordt. Dit betekent dat de netto maandlasten bij de lineaire hypotheek maandelijks lager worden.

 

 

Start mijn eigen berekening

Bent u ook benieuwd wat u maximaal zou kunnen lenen om een woning te kopen?  Of wilt u weten of het oversluiten van uw huidige hypotheek ook voor u interessant is.    Klik dan op de onderstaande knop “Start mijn eigen berekening”  en geef in het hoofdmenu aan wat voor berekening (starter, verhuizer,  oversluiten, hypotheek o.b.v. huidige huurlasten of een hypotheek op maat gemaakt voor uw situatie) u wenst te ontvangen.

Behalve de berekening die u dan direct ontvangt,  krijgt u van ons ook nog een E-book meegestuurd wat u allemaal dient te verzamelen om een hypotheek te kunnen afsluiten.

 

De lineaire hypotheek laat u het snelst aflossen

Bij de lineaire hypotheek is het aflossingsdeel dus elke maand hetzelfde. Het rentedeel wordt elke maand kleiner, omdat het bedrag waarover u rente betaalt kleiner wordt. Hierdoor zakken de maandlasten. Dit kan een prettige gedachte zijn, zeker wanneer u aan het einde van de looptijd gepensioneerd bent en mogelijk iets minder inkomen heeft. Daarnaast is het uiteraard zo dat het ook een aangename gedachte is dat u vanaf de eerste maand al flink aflost op uw hypotheekschuld. Bij geen enkele hypotheekvorm lost u zo snel af op de hypotheekschuld als bij de lineaire hypotheek. De maandlasten zijn bij aanvang van de hypotheek wel het hoogst, omdat u met lage maandlasten eindigt.

 

Lineaire hypotheek voordelen

De lineaire hypotheek kan voor u de juiste keuze zijn, vooral omdat deze hypotheekvorm diverse interessante voordelen met zich meebrengt, waaronder:

  • De bruto hypotheeklast wordt elke maand kleiner
  • De netto hypotheeklast wordt ook elke maand kleiner
  • Over de hele looptijd berekend is de lineaire hypotheek de goedkoopste hypotheekvorm
  • U betaalt minder rente dan bij andere hypotheekvormen
  • De hypotheek wordt gedurende de looptijd volledig afgelost
  • U heeft recht op maximaal 30 jaar hypotheekrenteaftrek
  • U lost snel af op de hypotheekschuld

 

Lineaire hypotheek nadelen

Lineaire hypotheken bieden niet alleen maar voordelen. Er zijn ook enkele nadelen te noemen over de lineaire hypotheek, namelijk:

  • De maandlasten zijn bij aanvang van de hypotheek relatief hoog
  • Doordat u start met hoge maandlasten kunt u vaak een kleiner bedrag lenen

 

Mogelijk een lager hypotheekbedrag bij de lineaire hypotheek

Voor veel mensen geldt dat zij een lager hypotheekbedrag kunnen lenen wanneer zij kiezen voor de lineaire hypotheek dan wanneer zij zouden kiezen voor een annuïtaire hypotheek. Dit heeft te maken met het feit dat de lineaire hypotheek aanvangt met hoge maandlasten die dalen gedurende de looptijd, terwijl de annuïtaire hypotheek start met lage maandlasten die gedurende de looptijd stijgen. U moet van begin af aan vanzelfsprekend in staat zijn om de maandlasten te dragen. Hierdoor ligt het maximale hypotheekbedrag bij de lineaire hypotheek lager dan bij de annuïtaire hypotheek. Dit zorgt namelijk voor een lager risico voor de hypotheekverstrekker. Maatwerk-Hypotheek kan u natuurlijk adviseren.

Advies over de lineaire hypotheek

Wilt u weten of de lineaire hypotheek voor u de meest geschikte hypotheekvorm is? Wij adviseren u natuurlijk graag. Maatwerk-Hypotheek kan u alles vertellen over deze hypotheekvorm en uw specifieke mogelijkheden. U kunt direct een afspraak maken voor een persoonlijk advies over de lineaire hypotheek.

Klik op de onderstaande knop “Gratis inventarisatiegesprek aanvragen”  en laat uw gegevens achter zodat wij u kunnen terugbellen of mailen.

Wij werken o.a. samen met deze geldverstrekkers